IndeksGalleryCalendarFAQPencarianPendaftaranAnggotaGroupLogin
Pencarian
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
» Wakil dari isteri. Jqaf PI Dari Shah Alam selangor mahu ke grik, perak.
Wed 13 Aug 2014, 12:25 pm by ilah81

» anda ke setapak saya ke kulim
Wed 21 May 2014, 4:22 pm by ainmalik

» ANDA KE KL SAYA KE KEDAH
Wed 21 May 2014, 4:21 pm by ainmalik

» bukit mertajam ke gombak/kl
Wed 21 May 2014, 4:20 pm by ainmalik

» PART TIME PENGGUNA PREPAID TUNE TALK DIPERLUKAN
Wed 09 Apr 2014, 2:40 pm by ASBN

» CITREX OATIMAX 20mg COQ10 3.5g OAT BETA-GLUKAN
Fri 03 Jan 2014, 6:41 pm by vertebra80

» EKONOPEK EXAMO (EXAMO CKM 500 - 450 BIJI & EXAMO CKM 500 PLUS - 28 BIJI)
Fri 03 Jan 2014, 6:40 pm by vertebra80

» JUS BUAHAN SIHAT SUNNAH
Fri 03 Jan 2014, 6:40 pm by vertebra80

» URINEX (Untuk Batu Karang & Kencing Tak Lawas)
Fri 03 Jan 2014, 6:39 pm by vertebra80

Top posters
jQAF.SKHosba (108)
 
ntahapa2ntah (102)
 
akhimizi (93)
 
Admin (59)
 
alfatoni (59)
 
Abdul Somad (35)
 
tice (31)
 
sppim (23)
 
beta (22)
 
anjang (22)
 
Poll
Forum Menarik?
 Ya, Sangat Menarik
 Ya, Menarik
 Sederhana Menarik
 Tidak, Tidak Menarik
 Tidak, Langsung Tidak Menarik
Lihat Hasil
Navigation
 Portal
 Indeks
 Anggota
 Profil
 FAQ
 Pencarian
Share | 
 

 kaedah terbaik untuk translate bahasa arab ke bahasa melayu

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down 
PengirimMessage
tice



Jumlah posting: 31
Registration date: 09.10.08

PostSubyek: kaedah terbaik untuk translate bahasa arab ke bahasa melayu   Thu 20 Nov 2008, 3:52 am

salams utsazADMIN...

Minta jasa baik ustaz menyatakan kaedah yang terbaik untuk mengtranslatekan petikan bahasa arab ke bahasa melayu.

Adakah dengan:

1. cara terjemah setiap perkataan?(translate word by word)

2. cara terjemah phrasa/ayat..

Cara 1 dan 2 kena guna kamus ker ustazADMIN?

Syukran jazillan ya ustazADMIN
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
Admin
Admin


Jumlah posting: 59
Age: 36
Registration date: 16.02.08

PostSubyek: kaedah terbaik untuk translate bahasa arab ke bahasa melayu   Thu 20 Nov 2008, 1:00 pm

Salam...

Bila berbincang mengenai terjemahan bahasa, tak dapat tidak bagi yang belum mahir, perlulah menyemak kepada kamus. Pilihan kamus juga perlu yang mesra pengguna. Sekarang dah ada kamus elektronik dan software di samping kamus tradisional.

Namun, untuk menterjemah b.a ke b.m, memerlukan sedikit bimbingan kerana sekiranya tidak betul2 faham cara menggunakan kamus, perkataan yang dicari tak dapat dijumpai. Seperti BM jugak la. Kena cari kata dasar untuk mencari makna.

Berminat untuk membeli software kamus BM-BA-BI (pilih mana2 satu bahasa, dia akan terjemahkan 2 bahasa). lawatilah www.next-q.com.my/ Tolong promote free je. tak dapat komisyen pun. Hehe!

Tapi kalau beli kat admin, baru la admin dapat komisyen Very Happy

_________________
Kita Sama Sahaja
Bezanya Cuma Amalan Kita
Aku Dengan Caraku Yang Sederhana


Terakhir diubah oleh Admin tanggal Thu 20 Nov 2008, 9:23 pm, total 1 kali diubah
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://jqafkedah.forumotion.com
tice



Jumlah posting: 31
Registration date: 09.10.08

PostSubyek: Re: kaedah terbaik untuk translate bahasa arab ke bahasa melayu   Thu 20 Nov 2008, 7:51 pm

syukran ustazADMIN...

tice dah klik kat link tapi x dok pun kamus sepertimana yg ustazADMIN cakap tu..

Ustaz juai kamus eletronik ker software?
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
Admin
Admin


Jumlah posting: 59
Age: 36
Registration date: 16.02.08

PostSubyek: kaedah terbaik untuk translate bahasa arab ke bahasa melayu   Thu 20 Nov 2008, 9:16 pm

Maaf. Tersalah bagi link. Lupa letak dot my.
www.next-q.com.my
Maaf kerana menyusahkan. Kesilapan tidak disengajakan.

Juai software.
1) Kamus Genius 3 bahasa
2) Translater Rumi-Jawi-Rumi (boleh ditranslate dalam bentuk perkataan atau esei)

Kalau tice nak, berhubung terus ikut website. Sekiranya ada masalah, admin boleh la jadi org tengah untuk tolong jualkan. Setakat ni, tak pernah promote kat sesape lagipun Very Happy

_________________
Kita Sama Sahaja
Bezanya Cuma Amalan Kita
Aku Dengan Caraku Yang Sederhana
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://jqafkedah.forumotion.com
alfatoni



Jumlah posting: 59
Age: 34
Registration date: 06.06.08

PostSubyek: Re: kaedah terbaik untuk translate bahasa arab ke bahasa melayu   Thu 27 Nov 2008, 2:13 pm

Nampak cam bagus juga program tu ye...yang pastinya bukan gratis, berongkos. Kalu nak terjemah jawi ada link iniEjawi Online ver 2.2
Kalu nak bantuan dalam pembelajaran B/Arab cuba yang ni plak Belajar Bahasa Arab Asas
Semuanya FOC (free of charge) Selamat mencuba. Cari la kat dalam internet ni banyak sumber maklumat. study
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
Admin
Admin


Jumlah posting: 59
Age: 36
Registration date: 16.02.08

PostSubyek: Re: kaedah terbaik untuk translate bahasa arab ke bahasa melayu   Fri 28 Nov 2008, 11:19 pm

betul juga seperti kata alfatoni. Memang kita selalu didedahkan dengan benda percuma. Kalau dah ada peluang dapat yang percuma, buat apa nak bazirkan duit kan..

Ini ada lagi satu link kamus arab-melayu-inggeris online. Kamus BTP punya.

Lagi 1 kalau nak software kamus arab-indonesia percuma, bolehlah google kamus al-mufid. Admin pernah jumpa dulu.

Terima kasih

_________________
Kita Sama Sahaja
Bezanya Cuma Amalan Kita
Aku Dengan Caraku Yang Sederhana
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://jqafkedah.forumotion.com
tice



Jumlah posting: 31
Registration date: 09.10.08

PostSubyek: Re: kaedah terbaik untuk translate bahasa arab ke bahasa melayu   Thu 04 Dec 2008, 11:50 pm

syukran jazillan ya ustazADMIN..dah boleh bukak...

Syukran jazillan jugak kat ustazah alfatoni...bagi yang FOC punyer..Insyaallah tice akan try..Semoga Allah jer yg dapat balasi jasa baik n keikhlasan ustazADMIn n ustazah alfatoni membantu tice yang ketandusan ILMUs nie...
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
hayati



Jumlah posting: 1
Registration date: 14.04.10

PostSubyek: translate bahasa arab ke bahasa melayu   Thu 15 Apr 2010, 2:43 am

saya nak mintak jasa baik ustaz tolong translate kan ayat ni..

ma lakum takak kak tum alayya katakak ka ikum ala zi jannati infranki'u anni

terima kasih Very Happy
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
 

kaedah terbaik untuk translate bahasa arab ke bahasa melayu

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas 
Halaman 1 dari 1

 Similar topics

-
» Math Educator : Software aljabar untuk anak-anak

Permissions in this forum:Anda tidak dapat menjawab topik
Forum Komuniti j-QAF JPN Kedah ::  :: -