IndeksGalleryCalendarFAQPencarianPendaftaranAnggotaGroupLogin
Pencarian
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Latest topics
Top posters
jQAF.SKHosba (108)
 
ntahapa2ntah (102)
 
akhimizi (93)
 
Admin (59)
 
alfatoni (59)
 
Abdul Somad (35)
 
tice (31)
 
sppim (23)
 
beta (22)
 
jQAF.SKSiputeh (21)
 
Poll
Forum Menarik?
Ya, Sangat Menarik
35%
 35% [ 51 ]
Ya, Menarik
24%
 24% [ 35 ]
Sederhana Menarik
9%
 9% [ 13 ]
Tidak, Tidak Menarik
7%
 7% [ 10 ]
Tidak, Langsung Tidak Menarik
26%
 26% [ 38 ]
Total Suara : 147
Navigation
 Portal
 Indeks
 Anggota
 Profil
 FAQ
 Pencarian

Share | 
 

 BUSINESS(mcm stail PYRAMID)

Topik sebelumnya Topik selanjutnya Go down 
PengirimMessage
tice



Jumlah posting : 31
Registration date : 09.10.08

PostSubyek: BUSINESS(mcm stail PYRAMID)   Wed 22 Oct 2008, 4:27 pm

salams ustaz...

tadi kawan tice mintak tolong tanya ustaz-ustaz yang arif mengenai tajuk di atas...So,tice rasa terbaik jika tanya kat sini pada ADMIN...

Dia kata minggu lepas kawannya pelawa dia masuk/join satu business ala PYRAMID..= kene bagi modal(macam pelaburan saham) berjumlah ribuan ringgit jugak dan pulangan yang agak lumayan...

So,dia agak was-was samada jenis business ini HALAL or HARAM di segi hukum Islam...sekiranya dia mengaut keuntungan dalam sekelip mata...Dan difahamkan jumlah besar yang menganggotai scheme ini ialah dikalangan guru-guru agama..Dan dari satu segi dia rasa meme halal coz yang terbabit dalam scheme ini adalah guru-guru agama...

Dan,bila di fikirkan semula lately kerajaan telah 'memblacklist ' satu jenis business iaitu BULUH mas kalau tak silap...dan ini membuatkan dia lagi KELIRU...Dan dia benar-benar ingin mengetahui jawapan dari BIJAK PANDAI dalam agama mengenai hal ini...

Terima kasih ADMIn kerana sudi baca explanation tice yang agak panjang...Semoga mendapat jawapan dari ADMIn dan terus akan tice maklumkan kat kawan tice tu..Lagipon,pempelawa tersebut bagi dia masa untuk menyatakan YA..untuk join the scheme..
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
Admin
Admin


Jumlah posting : 59
Age : 38
Registration date : 16.02.08

PostSubyek: BUSINESS(mcm stail PYRAMID)   Fri 24 Oct 2008, 12:39 pm

Jawapan ini dirujuk di Web Jakim.

Tarikh Hantar Soalan: 17/10/2008 01:51 AM
Soalan :
Adakah perniagaan Multi-level Marketing(MLM) halal disisi Islam?.
Jawapan :
Panel Kajian Syariah JAKIM mendapati bahawa konsep, struktur dan undang-undang Perniagaan MLM yang diluluskan oleh Kerajaan adalah harus dan tidak bercanggah dengan konsep perniagaan Islam. Ini diputuskan dalam Muzakarah Fatwa Ulama pada 25-26 Februari 2004..

Sekiranya bercanggah dengan konsep perniagaan Islam maka haram MLM tersebut....
____

Berdasarkan jawapan daripada JAKIM, adalah harus perniagaan MLM.
Mengenai MLM Buluh Mas yang disenaraihitam, admin tak dapatlah nak komen apa-apa dari segi peng'haram'annya. MUNGKIN ada masalah dari segi pengurusan. Wallahuaklam.

_________________
Kita Sama Sahaja
Bezanya Cuma Amalan Kita
Aku Dengan Caraku Yang Sederhana
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://jqafkedah.forumotion.com
tice



Jumlah posting : 31
Registration date : 09.10.08

PostSubyek: Re: BUSINESS(mcm stail PYRAMID)   Fri 24 Oct 2008, 9:34 pm

syukran jazillan ya USTAZ ADMIN!!!
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
myzra05



Jumlah posting : 5
Registration date : 14.07.08

PostSubyek: hukum tentang hai-o   Wed 16 Sep 2009, 7:27 am

salam...sape2 yg bleh bgi hukum ttg bisnes mlm hai-o.tlg sharekan,da yg kate haram,halal,syubhat
ramai jg ust2 yg join.tq
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://www.trainning2u.myportal.my
Sponsored content




PostSubyek: Re: BUSINESS(mcm stail PYRAMID)   Today at 7:53 pm

Kembali Ke Atas Go down
 
BUSINESS(mcm stail PYRAMID)
Topik sebelumnya Topik selanjutnya Kembali Ke Atas 
Halaman 1 dari 1

Permissions in this forum:Anda tidak dapat menjawab topik
Forum Komuniti j-QAF JPN Kedah :: Macam-macam j-QAF :: Isu Agama dan Fatwa-
Navigasi: